Drie vragen over Codam Coding College

Tijdens een kosteloze studie opgeleid worden tot een briljante softwareprogrammeur op een Nederlands coding college zonder leraren die 24/7 open is? Dat klinkt bijna als sciencefiction. Toch is het 24 september a.s. zover. Dan opent de futuristische fulltime programmeeropleiding Codam haar deuren op het Amsterdamse Marineterrein. Drie vragen over Codam beantwoord. 

Wat is Codam precies voor opleidingsinstituut?
Codam is een coding college midden in Amsterdam met een voor Nederland nieuw basisprincipe: er zijn geen leraren en de studenten leren van elkaar door samen programmeerproblemen op te lossen. Het is een initiatief van Corinne Vigreux – onderneemster en medeoprichter van TomTom. Vigreux’s stichting Codam neemt de kosten van de opleiding en het studiegeld voor haar rekening. Studenten betalen niets en kunnen wanneer dat nodig blijkt in aanmerking komen voor beurzen voor bijvoorbeeld levensonderhoud en onderdak. Codam maakt gebruik van de innovatieve lesmethode van het Franse 42. Deze opleiding werd in 2017 tot beste codeerschool van de wereld uitgeroepen (ICTheek.nl schreef al eerder over 42, red.). “Aan de oprichting van 42 in 2013 in Parijs liggen dezelfde beweegredenen ten grondslag als aan de oprichting van Codam”, vertelt Codam-directeur David Giron die betrokken was bij de start van 42. Giron: “Aan de ene kant is er een grote vraag naar goede programmeurs. Aan de andere kant zijn er veel jongvolwassenen die niet goed weten wat ze voor opleiding of werk willen of kunnen gaan doen. Ook zijn er mensen die niet de financiële mogelijkheden hebben om een studie te volgen. Graag beantwoorden we de vraag naar programmeurs en helpen we jongeren op weg naar een glansrijke carrière."
 

Hoe ziet het curriculum er op Codam uit?
“We doen niet aan traditionele lessen, rapportcijfers en herkansingen waar je dan maanden op moet wachten. We leiden studenten dan ook niet op voor een diploma of certificaat, maar wel voor een kans om als programmeur aan de slag te gaan. We geloven namelijk dat je het beste leert programmeren als je veel samenwerkt met je medestudenten en spelenderwijs je vaardigheden ontwikkelt. Met vallen en opstaan”, aldus Giron. Het Codam-onderwijssysteem is ‘game based’. In de praktijk betekent dit dat je tijdens de 3,5-jarige studie met je medestudenten programmeerprojecten afrondt die je vervolgens door andere studenten laat beoordelen. Alle projecten worden digitaal gedaan en het gebouw is 24/7 open, zodat iedere student zelfstandig op zijn of haar eigen tempo kan studeren. Want fouten maken draagt ook bij aan je leerproces. Vanuit deze filosofie zijn er geen leraren aanwezig en beschikt Codam enkel over ondersteunend personeel.
 

Hoe ziet de start van Codam er uit?
Op dit moment is het Codam-gebouw op het Amsterdamse Marineterrein nog ‘onder constructie’. Maar 24 september is deze plek helemaal getransformeerd tot een coding college met alle nodige middelen. Het personeel staat te popelen, de 240 iMacs die er komen zijn besteld en de gameroom en het inpandige amfitheater zijn in opbouw. Nu is het wachten op zo veel mogelijk aanmeldingen van potentiële studenten. Je kunt je vanaf heden inschrijven, in september start de selectieprocedure en begin januari start dan de eerste lichting studenten. Iedereen tussen de 18 en 30 jaar oud is welkom. Giron: “Het maakt niet uit wat je achtergrond is, waar je vandaan komt (Nederland of daarbuiten) en in hoeverre je al verstand hebt van programmeren. Als je maar bereid bent om samen te werken, doorzettingsvermogen hebt en graag in oplossingen denkt.”
 

Anderen bekeken ook dit

Codam: Leren programmeren zonder leraar: ...

Geplaatst: 16-08-2019 Codam: Leren programmeren zonder leraar: kan dat?

Geen lessen, geen boeken, geen docenten, geen collegegeld en een schoolgebouw dat vierentwintig uur per ...

Drie vragen over de AVG ...

Geplaatst: 17-07-2018 Drie vragen over de AVG aan Tonny Plas

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is op 25 mei ingevoerd. Vlak voor de zomervakantie maken ...

Drie vragen over papierloos vergaderen ...

Geplaatst: 09-07-2018 Drie vragen over papierloos vergaderen met iBabs aan Rachel Mannaerts

Nederland is hét vergaderland bij uitstek en ook binnen het onderwijs wordt heel wat afgepolderd. ...