Drie vragen aan… Philip de Roos, advocaat en oprichter van Legalloyd

Hoe helpt ICT in andere branches dan het onderwijs om het werk te vergemakkelijken. Dat vroegen we Philip de Roos (35), advocaat en oprichter van Legalloyd. Het ‘onttoveren’ van het recht is zijn levensmissie. Met ‘doe-het-zelf’ juridische software wil hij de advocatuur laagdrempeliger en het recht minder ingewikkeld maken voor ondernemers.

Waarom zijn jullie begonnen met juridische software?
“Het ‘onttoveren’ van het recht is heel bevredigend om te doen en ook een uitdaging. Het is niet zo gemakkelijk om dingen eenvoudig te maken. Er zit in deze branche zo ontzettend veel jargon, deftigdoenerij en er zijn zoveel ouderwetse gebruiken. Daar ben ik zo allergisch voor. Ik werkte voor uitstekende en degelijke advocatenkantoren, maar ik ben daarom uiteindelijk wel in een salesrol voor Google gaan werken en heb me voor die rol ondergedompeld in technologische trainingen en producten. Ik vroeg mezelf al heel lang af of het nu allemaal wel nodig was, al die moeilijkdoenerij in de advocatuur. Inmiddels denk ik: soms wel, maar het is niet overal hersenchirurgie wat we hier doen. Soms is het ook Otrivin bij een verstopte neus.”

"Wat wij doen in deze wereld is niet allemaal hersenchirurgie. Soms is het ook Otrivin gebruiken bij een verstopte neus."

Hoe zetten jullie technologie in?
“Het gaat vooral om het deel dat rechttoe-rechtaan is en waar je normaliter geen advocaat voor hoeft in te schakelen. In dat geval is technologie een mooie oplossing  om legal een stuk simpeler te maken. Ons belangrijkste product is onze software, met allemaal flow charts. Op basis van de antwoorden die jij geeft als onze klant, komt daar een passend contract uit. Voor de ene ondernemer zal dat een contract met 14 clausules zijn, voor de ander 21. Allemaal op maat gemaakt door de software. Er zijn inmiddels 50.000 contracten gemaakt zonder dat er ook maar een pen aan te pas kwam. Verder is het binnen de advocatuur net als in het onderwijs belangrijk om kennis over te dragen. Een van de manieren waarop wij dat bij Legalloyd doen is met video’s op YouTube. Bijvoorbeeld een korte uitleg over het opstellen van een arbeidsovereenkomst. Zo hebben wij ongeveer veertig explainers online staan, als een soort onderwijs voor het mkb. Allemaal heel basaal, vaak gefilmd met een smartphone.”

Wat is de meerwaarde van technologie?
“De technische oplossing voor de contracten is enorm schaalbaar en voor gebruikers snel en toegankelijk. Je kunt het doen waar en wanneer je zelf wilt, bijvoorbeeld ’s avonds. En een contract kost maar vijftig euro in plaats van vijfhonderd euro, terwijl het net zo goed is. Dat is een megastap in onze branche. Voor de kennisoverdracht werkt video voor ons fantastisch. In de juridische wereld zijn veel dingen gortdroog en dan schiet het niet op als je het met nog meer tekst gaan uitleggen. We gebruiken daarom graag video’s, maar ook andere visuals, zoals infographics, om dat te doen.”

Anderen bekeken ook dit

Drie vragen aan… Wilma van ...

Geplaatst: 29-08-2017 Drie vragen aan… Wilma van den Brink

Het onderwijs wordt steeds digitaler. Niet alleen leerlingen, maar ook docenten kunnen steeds meer informatie ...

Drie vragen aan... Kimberley Springer-Vonk, ...

Geplaatst: 12-12-2018 Drie vragen aan... Kimberley Springer-Vonk, aardrijkskundelerares

Kimberley Springer-Vonk is aardrijkskundelerares op het Bernard Nieuwentijt College in Monnickendam. “We zijn net een ...

Drie vragen aan... samenwerkingsexpert Esther ...

Geplaatst: 15-03-2018 Drie vragen aan... samenwerkingsexpert Esther Klaster

Met welke andere scholen kun je samenwerken als je een ICT-project in de klas wilt ...