Windows 10: veelbelovend en gebruiksvriendelijk

Over iets meer dan een maand wordt Windows 10 gelanceerd. De Windows-versie waar we allemaal al tijden op wachten? Gratis voor iedereen? Ik werk inmiddels al 9 maanden met Windows 10, in dit blog mijn bevindingen en uitleg over wat we straks gaan krijgen.

Laat ik beginnen met mijn eigen ervaring. Microsoft was, zoals ik eerder vertelde, vrij duidelijk over het installeren van de preview versie: “If you think that BIOS is a new type of biofuel, don’t install Tech Preview”. Een echte techneut ben ik niet en toch heb ik het gedaan. Gelukkig viel het allemaal reuze mee. Tegen alle tips in gebruikte ik dit op mijn primaire device en tegen alle verwachtingen in werkt al sinds het begin vrijwel probleemloos. Wat een genot om je desktop meteen te zien bij het opstarten, wat een prettige user interface en wat goed dat ze de apps en de ‘gewone’ programma’s allemaal in hetzelfde scherm draaien. Ik kan er kort over zijn; waar ze met Vista de plank missloeg en met Windows 7 sterk terugkwam, doet Microsoft met Windows 10 wat ze met 8 niet deden: dit is zoals Windows had moeten zijn!

 De volgende vraag is dan wat we allemaal voor onze kiezen krijgen als Microsoft op 29 juli Windows 10 lanceert.

Zes Windows 10-varianten

Laat ik beginnen met de versies die er gaan komen:

  1. Windows 10 Home: Thuisgebruikers
  2. Windows 10 Pro: kleinzakelijk
  3. Windows 10 Enterprise: grotere bedrijven
  4. Windows 10 Education: educatieve instellingen, medewerkers, studenten
  5. Windows 10 Mobile: smartphones
  6. Windows 10 Mobile Enterprise: zakelijke smartphones.

Kortom, 4 versies voor pc’s, 2 versies voor mobiel. Niet alle versies komen direct beschikbaar, de pc’s zijn het eerst aan de beurt. Versie 1 is de ‘gratis’ versie. Iedereen die op zijn eigen device al Windows 7 of 8 draait, mag gratis upgraden naar Windows 10. Via pop-ups worden gebruikers hier al op geattendeerd. Microsoft hoopt op deze manier te voorkomen dat de consumentenmarkt (zoals bij Windows XP gebeurde) massaal blijft hangen op verouderde software. Versie 3 en 4 zijn voor onderwijsinstellingen interessant. Windows 10 Enterprise is vergelijkbaar met de huidige versie zoals die via SLBdiensten en Slim.nl aan scholen geleverd wordt. Windows 10 Education, die overigens naar verwachting in het najaar beschikbaar komt, biedt naast extra educatieve programma’s met name functionaliteit waardoor eigen devices van medewerkers en studenten veel makkelijker integreren in de professionele schoolomgeving. Met name rond BYOD-scenario’s biedt dit veel voordelen voor zowel de school als de student/medewerker.

Circus barst bijna los

Duidelijk is in ieder geval dat het circus nu echt bijna gaat losbarsten. Als Windows Insider – zo mogen de testers zich noemen :) – betekent dat voor mij het einde van af en toe even zuchten en opnieuw opstarten. Tegelijkertijd heeft Microsoft aangegeven deze versie van Windows tot einde der dagen door te blijven ontwikkelen, kortom ik kan er ook voor kiezen om altijd voorop te blijven lopen. Wat ik ga doen? We zullen het zien, ik zal er in ieder geval over blijven bloggen! Heb jij Windows 10 ook al geïnstalleerd? Dan zijn we natuurlijk erg benieuwd naar je bevindingen.   Het Windows 10-logo komt van icomputerdenver.com.

Charles Stork

Charles Stork

Vader van 3 dochters, sportverslaafde, onderhandelaar met software- en hardware leveranciers, geen techneut, wel gek op nieuwe technologie, hou van webwinkels en gadgets.