Snagit: mijn 'digitale vondst van de week'

Waarom Snagit de perfecte tool kan zijn voor jou ‘when words aren’t enough’.

Soms kom je een programma tegen wat voor jou een persoonlijke (digitale) ‘revolutie’ betekent. Hiermee bedoel ik een programma dat je manier van werken verandert en daardoor je (werk)leven een beetje makkelijker maakt. Voorbeeld: toen ik nog studeerde (alweer een aantal jaar geleden) kwam ik in aanraking met Dropbox. Wat een uitkomst! Opeens kon ik overal waar ik wilde werken aan mijn opdrachten. Was je op de dag van een belangrijke deadline je USB-stick vergeten? Geen probleem, alles stond op het internet dus een pc zoeken, uitprinten en inleveren (in die tijd mocht dat nog niet digitaal) volstond. Nu is een programma als Dropbox natuurlijk niet meer uniek maar destijds betekende het voor mij een grote verandering in mijn manier van digitaal werken. Nu wil het dat ik deze week precies zo’n digitale vondst heb gedaan in de vorm van het programma Snagit, van leverancier TechSmith. Snagit is een eenvoudig te gebruiken tool om beelden en video’s te vangen. Je past screenshots eenvoudig aan door er effecten aan toe te voegen en bepaalde delen te highlighten, en video’s maken door het scherm op te nemen kan ook.

‘Sometimes words aren’t enough’

Als je vaak mensen wegwijs probeert te maken in de digitale wereld, vast voor velen van jullie herkenbaar, dan werkt het in mijn ervaring meestal het beste om veel gebruik te maken van screenprints. Of zoals TechSmith zegt: ‘Sometimes words aren’t enough’. Volgens het communicatiemodel van ‘zender-ontvanger’ (zie de afbeelding) zijn wij als zender verantwoordelijk om zorg te dragen dat de ontvanger onze boodschap begrijpt. Als zender kies je hoe je de boodschap wilt overbrengen. Uit ervaring blijkt dat visuele stimuli (zoals afbeeldingen en video’s) een zeer gunstig effect hebben op ‘understands message’ oftewel het begrijpen van de boodschap. Anders gezegd: afbeeldingen maken het voor de ontvanger een stuk makkelijker om de boodschap te begrijpen.

Als ik iemand iets moet uitleggen maak ik vaak zelf verschillende screensprints van bijvoorbeeld een website of een programma, met de stappen die de klant of collega moet zetten.  In die schermafbeeldingen probeer ik de stappen zo duidelijk mogen te maken door middel van het toevoegen van pijlen en cirkels.

Waarom Snagit?

Natuurlijk kende ik Snagit al van naam (we verkopen het tenslotte zelf) en wist ik ook wat je met het programma kon doen maar ach, ik had toch de screenprint-opties in Windows en OneNote? Daarnaast kan je zelf in Outlook nog cirkels en pijlen toevoegen en klaar! Echter bleek steeds vaker dat die pijlen en cirkels na het bericht te hebben verzonden hun eigen leven te gaan leiden wat leidde tot miscommunicatie. Mijn collega Anja Lakeman wees mij er deze week op dat zij altijd al het programma Snagit gebruikt. Zij vertelde mij dat je hierin een schermafbeelding kon maken, vormen kon aanbrengen en het geheel als afbeelding kon kopiëren en plakken in een email of bestand. Dat klonk voor mij ideaal! Wij zijn ons daarom gaan verdiepen in al de mogelijkheden die Snagit te bieden heeft.

We hebben Snagit nu enige tijd in gebruik en we zijn zeer enthousiast. Als je vaak een programma of een website probeert uit te leggen per email is het voor mijn gevoel eigenlijk onmisbaar geworden. Je maakt een schermafbeelding, voegt de benodigde vormen toe en je bent binnen een paar seconden klaar. Daarnaast kun je met Snagit niet alleen schermafbeeldingen maken maar ook video’s; handig om bijvoorbeeld een keer een handleiding niet helemaal uit te typen maar gewoon op te nemen als video.

Snagit en onderwijs

Ik heb laten zien waarom Snagit een handige tool is om bijvoorbeeld een collega of leerling te helpen als deze tegen (digitale) problemen aanloopt. Maar daarnaast denk ik dat Snagit ook leuke mogelijkheden biedt om bijvoorbeeld lessen mee te verrijken. Zo is heeft een docent bijvoorbeeld de mogelijkheid om eenvoudig extra uitleg toe te voegen bij een moeilijk wiskundeprobleem of snel een video maken om een probleem uit te leggen. Op deze manier kan Snagit daarom ook worden gebruikt bij ‘flipping the classroom’ (= klassikale les thuis volgen aan de hand van video’s, opdrachten bespreken en uitleggen in de les) en gepersonaliseerd leren.

Meer weten?

De afbeelding van het communicatiemodel is afkomstig van Informit.com.

Ymke Manders

Ymke Manders

Als relatiemanager voor de MBOWebshop.nl onderhoud ik alle contacten met scholen, uitgevers en het CB. Door middel van slimme (technische) innovaties en korte lijnen met scholen en uitgevers proberen we het traditionele distributiemodel te doorbreken. Mijn aanpak als relatiemanager zou ik omschrijven als nuchter en praktisch met een hoog gehalte ‘handen uit de mouwen steken’. Ik krijg energie van leuke informele gesprekken en het vinden van handige nieuwe oplossingen. Wil je graag meer weten over wat de MBOWebshop.nl jouw school te bieden heeft? Neem dan contact met mij op via ymke.manders@mbowebshop.nl.