Samenwerken in Europees verband

Charles Stork, Directeur van SLBdiensten, was onlangs in Frankfurt voor een kennisuitwisseling met andere Europese softwarepartners van het onderwijs. Dit bleek zó waardevol, dat zij besloten dit overleg voort te zetten onder de naam “European Education IT Procurement Group”.

Al een aantal jaar bezoek ik voor SLBdiensten veel internationale conferenties. Uiteraard ga ik elk jaar naar de BettShow in Londen, maar daarnaast hebben veel leveranciers ook nog hun eigen conferenties. Zo heeft Microsoft één keer per jaar de Global Education Partner Summit en Adobe heeft op haar MAX conferentie altijd eduMAX. Op deze conferenties gaat het dan een aantal dagen over toepassing en gebruik van Microsoft en Adobe in het onderwijs.

Tijdens deze conferenties kom ik vaak dezelfde mensen tegen. Het blijkt toch een kleine groep mensen te zijn die werkzaam is in “onze” wereld. Al jaren spreek ik op die conferenties met een Zwitser en vaak delen wij onze ervaringen met alle leveranciers. Daarnaast merk ik elke keer dat we eigenlijk allemaal met dezelfde thema’s bezig zijn.

Afgelopen jaar kwam het idee op om eens te kijken of we een bijeenkomst konden organiseren met een groot aantal organisaties die op een vergelijkbare wijze met leveranciers werken. We kenden allebei wel wat mensen/organisaties in Europa en half april was het zover, in het bestuursgebouw van de Universiteit van Frankfurt zaten 8 organisaties met elkaar ervaringen uit te wisselen over softwareleveranciers.

De aanwezigen kwamen van Chest en EduServ (uit Engeland), Switch (Zwitserland), de Universiteit van Wenen (zij onderhandelen met leveranciers voor een groot deel van het Oostenrijkse onderwijs), de Universiteiten van Frankfurt en Wuerzburg en SURFmarket uit Nederland.

De eerste dag hebben wij vooral ervaringen uitgewisseld met elkaar over leveranciers en thema’s die ons bezig houden. De veranderende wijze van licenseren (van prijs per pc naar prijs per gebruiker/medewerker), on premise v/s cloud, het tempo van innovatie bij leveranciers (dat voor het onderwijs nauwelijks bij te houden is), de AVG, allemaal zaken die aan de orde kwamen.

De tweede dag hadden wij de nieuwe Europese educatie-verantwoordelijke van Adobe uitgenodigd. Zij is overgekomen vanuit de Verenigde Staten en we hebben een paar uur met haar besteed aan het uitleggen van hoe het Europese onderwijs in elkaar steekt. Denk dan aan zaken als financiering, besluitvorming en kosten. Het verschil tussen Europa en de VS is op deze gebieden enorm, erg belangrijk dat iemand op haar positie dat goed begrijpt.

Aan het einde van de tweede dag hebben we geconcludeerd dat het dermate waardevol is om op deze wijze ervaringen te delen dat we de “European Education IT Procurement Group” hebben opgericht.

Gezamenlijk gaan we met elkaar ervaringen uitwisselen op onder meer het gebied van:

  • AVG/GDPR
  • Specifieke contractuele uitdagingen binnen educatie
  • Ontwikkelingen die we zien bij de grote leveranciers
  • Delen van elkaars contacten binnen leveranciers.

Via een speciale maillinglist zullen we in nauw contact met elkaar blijven. Een volgende tweedaagse is eind november gepland in Amsterdam, bij ons op kantoor.

Charles Stork

Charles Stork

Vader van 3 dochters, sportverslaafde, onderhandelaar met software- en hardware leveranciers, geen techneut, wel gek op nieuwe technologie, hou van webwinkels en gadgets.