Onderwijsreis naar Silicon Valley – deel 3 – Innovatie en techniek

Inspiratie opdoen en zo te weten komen welke nieuwe ICT-ontwikkelingen belangrijk zullen zijn voor het onderwijs. Daarom reisden Jeroen Borgsteede en Charles Stork, beiden directeur bij SLBdiensten en Slim.nl, naar Silicon Valley. Charles deelt in deze rubriek zijn ervaringen na een weekje rondkijken in het mekka van de technologie. Deze keer bekijkt het tweetal het reilen en zeilen bij grote bedrijven in Silicon Valley die vanzelfsprekende technische processen achter de schermen mogelijk maken.  

Soms vergeten we weleens dat onderwijs en innovatieve technische ontwikkelingen op allerlei manieren met elkaar samenhangen. De wereld is letterlijk connected. Hoewel we ons bij Slim.nl en SLBdiensten focussen op het onderwijs, zie je hoe afhankelijk we zijn van grote tech-bedrijven. Maar ook wat we van ze kunnen leren. Zo waren we bij Equinix; het snelste en beste datacenter ter wereld. Je zou het bedrijf niet direct aan onderwijs koppelen. Maar zonder haar datacenters geen informatiestromen, geen opslag van alle studiebronnen of studentgegevens en dergelijke. 

Veilige data dankzij Equinix
Bij Equinix hebben ze een unieke aanpak. Ze sluiten de netwerken van klanten direct op elkaar aan, waarmee de snelheid van dataverkeer enorm toeneemt. Zo knopen ze betaalproviders – als Visa en Mastercard aan Amazon, waardoor Amazon duizenden betalingen per seconde kan verwerken. En ze sluiten beurshandelaren rechtsreeks aan op beurssystemen, waardoor binnen ‘nanoseconden’ op de beurs gehandeld kan worden. Dit lijkt een oninteressant verschil, maar als het om grote bedragen gaat is hier erg veel geld mee gemoeid. Daarnaast zijn zij extreem betrouwbaar en beveiligd. Bedrijven als Google, Netflix, Amazon en Spotify hebben dan ook hun belangrijkste informatie in de opslag staan bij Equinix. Vanuit het oogpunt van beveiliging en ook onze samenwerking met Microsoft was het erg interessant om ook eens bij een andere grote speler een kijkje in de keuken te nemen. 

Van CAD-Software naar Lego-gebouwen
Hetzelfde geldt voor ons bezoek aan Autodesk, de leverancier van CAD-software. Dankzij Autodesk kunnen onder andere bruggen, gebouwen en auto’s ontworpen worden. In de Autodesk Gallery zie je meerdere voorbeelden van deze creaties. Het bijzondere is echter: alle ontwerpen die je daar ziet zijn ontworpen met Autodesk en door een 3D-printer geproduceerd. Soms om iets te testen (denk dan aan een schaalmodel van een brug voor windtunneltesten) of om te bepalen of een specifieke toepassing van een product haalbaar is. Zo gebruikt speelgoedfabrikant Lego bijvoorbeeld Autodesk-software om door te rekenen hoe je de grote schaalmodellen die je in haar winkels ziet veilig en praktisch kunt opbouwen. De Autodesk-software is dus op iedere schaal in te zetten! 
 

Charles Stork

Charles Stork

Vader van 3 dochters, sportverslaafde, onderhandelaar met software- en hardware leveranciers, geen techneut, wel gek op nieuwe technologie, hou van webwinkels en gadgets.