Microsoft IT Academy Summit: alle scoops over de nieuwste ontwikkelingen

Tussen 27 en 30 april 2015 was ik in Redmond, WA (USA) te gast op de Microsoft IT Academy Customer Summit. Tijdens deze summit zijn grote IT Academy-klanten en -distributeurs (zoals SLBdiensten) van over de hele wereld aanwezig. De nieuwste ontwikkelingen binnen IT Academy, de online opleidingsomgeving van Microsoft waar het hele Nederlandse onderwijs gebruik van mag maken, worden hier getoond. Wat zijn deze nieuwste ontwikkelingen? Alle scoops in dit blog.

IT Academy: Nederland goed vertegenwoordigd

Elke Nederlandse instelling in het voortgezet onderwijs en MBO heeft de beschikking over een eigen IT Academy via de Microsoft-licentieovereenkomst van SLBdiensten. Daarmee heeft Nederland wat in te brengen op dit gebied. Een unieke positie, want als klein land hebben we niet vaak zo’n grote rol. Daarnaast heeft Microsoft voor IT Academy een landelijke deal, waar zij (en wij) erg trots op zijn. Dit is dan ook de reden waarom Nederland, vertegenwoordigd door SLBdiensten, jaarlijks wordt uitgenodigd voor de IT Academy Customer Summit. Locatie: Redmond, WA, USA, waar ook het hoofdkantoor van Microsoft staat. Dit jaar waren er klanten uit o.a. Marokko, Tunesië, Chili, Wales en verschillende Amerikaanse staten (zoals Georgia en North Carolina) aanwezig. Microsoft presenteert de nieuwste onwikkelingen, bezoekers geven hun mening hierover en bestaande problemen met IT Academy worden op tafel gelegd.

Nieuwe ontwikkelingen: drie paden

Binnen IT Academy wordt onderscheid gemaakt tussen 3 contentpaden die allen leiden tot certificering:

 • Productivity: Microsoft Office-lesmateriaal en examens voor Microsoft Office Specialist (MOS)
 • IT Professional: gericht op IT-beheer. Denk hierbij aan Operating Systems-, Server- en Networking-lesmateriaal en examens voor Microsoft Technology Associate (MTA), Microsoft Certified Professional (MCP) en Microsoft Certified Solutions Associate (MCSA).
 • Computer Science: ‘coding’ / programmeren, van beginners-lesmateriaal voor alle leeftijden tot MTA- en Microsoft Certified Solutions Developer (MCSD)-examens voor de echte ontwikkelaars.

Productivity

Er komt steeds meer (Nederlandse) IT Academy-content beschikbaar ter voorbereiding op de MOS-examens. meest interessant zijn de ‘MOS Study Guides’. Dit zijn geen samenvattingen, maar totaal vertaalde digitale boeken die je van A tot Z opleiden voor het MOS-examen. De boeken zijn duidelijk en gaan alleen in op de begrippen die centraal staan in het examen, ondersteund door veel opdrachten en docentenmateriaal. Het is zeer gefocust materiaal en daardoor naar mijn mening een goede voorbereiding op de examens. De Study Guides dekken voor 100% de exameneisen van de MOS-examens, maar kunnen ook worden gecombineerd met de e-learningvideo’s en lesplannen uit de IT Academy. De Study Guides voor Excel, Excel Expert, Word, Word Expert en PowerPoint 2013 zijn reeds beschikbaar via de Microsoft IT Academy Ledensite. Ze zijn te downloaden als pdf en vrij te verspreiden onder de leerlingen en medewerkers van de onderwijsinstelling. Een zeer mooie Nederlandstalige aanwinst in de IT Academy! Qua examens zijn er geen nieuwe ontwikkelingen. Vorig jaar zijn de MOS 2013-examens beschikbaar gekomen en vernieuwd: een hele verbetering.

IT Infrastructure

Op dit gebied zijn er al sinds januari enkele ontwikkelingen aan de gang. Er zijn twee nieuwe MTA-examens beschikbaar gekomen: Mobility and Device Fundamentals en Cloud Fundamentals. Deze examens vervangen respectievelijk de (verouderde) MTA-examens Windows Operating System en Windows Server Administration. Die examens zullen na 31 juli 2016 niet meer beschikbaar zijn.

 MOAC (Microsoft Official Academic Courseware) en docentmateriaal voor deze nieuwe examens komt deze zomer (hopelijk al in juni) beschikbaar als pdf in IT Academy. Goed nieuws, want dat betekent dat de examens en de bijbehorende lessen kunnen worden aangeboden in het nieuwe schooljaar. Hier hebben we veel vragen over gehad, omdat vele docenten al meteen met de nieuwe examens aan de slag wilden. Ook voor de MCSA-examens voor Windows Operating System en Windows Server komt content beschikbaar in IT Academy, in de vorm van e-learning en Engelstalige MOAC-boeken (!). Beide zijn reeds te vinden in IT Academy (zet hiervoor je default taal op Engels, anders zie je alleen de Nederlandse cursussen). De MOAC-boeken zijn in pdf-vorm terug te vinden op de IT Academy ledensite. Ook interessant: MTA Database Fundamentals wordt het aankomend jaar opgefrist. De inhoud wordt vernieuwd en o.a. Microsoft Azure zal erin verwerkt worden.

Computer Science

Hier wordt door Microsoft flink op ingezet. Er wordt lesmateriaal ontwikkeld voor alle leeftijden en niveau’s, zowel binnen IT Academy als daarbuiten. Vaak is het mooi en leuk materiaal, het wordt echter meestal aangeboden in het Engels. We zullen nog moeten ondervinden in hoeverre dit hinderlijk zal zijn voor het Nederlandse onderwijssysteem. Binnen dit contentpad bestaan in Microsoft IT Academy drie niveaus:

 • Literacy: voor de leeftijd van 10 tot 14 jaar. Doel: de basis leren van programmeren. Binnen IT Academy komen hiervoor verschillende programma’s beschikbaar, voornamelijk bestaand uit e-learning. Deze cursussen zijn al beschikbaar via Microsoft Virtual Academy (een gratis website van Microsoft met korte cursussen over hun producten) maar zijn binnenkort ook te volgen via de IT Academy, wat betekent dat je als docent zelf de lessen beschikbaar kunt stellen en monitoren. Daarnaast zal er ook lesmateriaal beschikbaar komen om te leren programmeren voor MineCraft(!).
 • Competency: voor de leeftijd 15 tot 17. Doel: dieper in gaan op coderen door middel van bestaande vaardigheden, en het opdoen van probleemoplossend vermogen en logisch nadenken. Binnen IT Academy worden hiervoor verschillende Computer Science-cursussen opgezet die 9, 12, 16 of 18 weken duren. Deze lessen bestaan uit een gedeelte online/zelfstandig leren & oefenen en lesmateriaal voor in de klas. Deze lessen komen beschikbaar op verschillende niveaus, van introductie in Computer Science tot gevorderd. Zo hebben docenten de mogelijkheid om het niveau aan te bieden dat past bij hun leerling en/of dieper in te gaan op de content.
 • College/Career: voor de leeftijd 18 tot 20. Doel: voorbereiden van studenten op een professionele carrière in programmeren door middel van certificering. Denk hierbij aan de bestaande MTA-certificeringsprogramma’s zoals MTA Software Development Fundamentals en MTA HTML5 Application Development Fundamentals. Ook kan de student nog een stapje hoger gaan door Microsoft Certified Software Developer (MCSD) te worden in Windows Store Apps.

Naast IT Academy heeft Microsoft een platform genaamdTouchDevelop ontwikkeld, in het kader van ‘Hour of Code’. Met dit programma wil de Amerikaanse overheid meer leerlingen de basis van coderen meegeven, onafhankelijk of ze voor een ICT-gerichte carrière kiezen of niet. Op dit platform wordt op een speelse manier de basis van programmeren uitgelegd op verschillende niveaus, van basisschool tot HAVO / VWO / MBO. Een groot deel van dit lesmateriaal is beschikbaar in het Nederlands.

Een nieuw IT Academy-platform

Tot slot is er ook nog nieuws over het IT Academy-platform. Omdat er op het gebied van gebruikersvriendelijkheid nog veel te winnen valt, gaat Microsoft vanaf juni een totaal nieuwe site voor IT Academy uitrollen. Een paar van de vernieuwingen:

 • Eén site voor zowel de e-learning als de overige content (study guides, lesplannen, MOAC, etc.) Dit betekent dus binnenkort nog maar één inlog.
 • Er komt een zoekmachine om eenvoudiger je lesmateriaal te vinden.
 • Meer materiaal beschikbaar. Microsoft wil additioneel lesmateriaal van hun andere websites (zoals Virtual Academy en Educator Network) ook beschikbaar maken via Microsoft IT Academy, zodat je voor al dit materiaal op één website terecht kunt.
 • Meer aandacht voor de professionele ontwikkeling van docenten. Denk hierbij aan online cursussen maar ook aan (instructie)video’s van mededocenten die uitleggen hoe zij een bepaald programma aanbieden. Op deze manier hoeft niet iedereen het wiel opnieuw uit te vinden, een hele verbetering naar mijn mening!
 • Nieuwe look en feel waarmee navigeren makkelijker wordt.

Ik hou je zo goed mogelijk op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen. Abonneer je op onze Leren & Certificeren-nieuwsbrief om maandelijks op de hoogte te worden gehouden van de laatste ontwikkelingen omtrent IT Academy en certificering. De IT Academy is een cloudomgeving van Microsoft waarin allerlei lesmateriaal is opgenomen over Microsoft-producten, van Microsoft Office tot Windows Server. Een groot deel van dit lesmateriaal bereidt je voor op een Microsoft-examen. Je kunt deze examens makkelijk aanbieden door een testcenter op te zetten op school. Naast het lesmateriaal krijgt een school ook toegang tot een aantal ‘benefits’, zoals gratis educatieve software voor leerlingen en medewerkers via Microsoft DreamSpark en gratis examens voor de professionele ontwikkeling van de docenten.

Ymke Manders

Ymke Manders

Als relatiemanager voor de MBOWebshop.nl onderhoud ik alle contacten met scholen, uitgevers en het CB. Door middel van slimme (technische) innovaties en korte lijnen met scholen en uitgevers proberen we het traditionele distributiemodel te doorbreken. Mijn aanpak als relatiemanager zou ik omschrijven als nuchter en praktisch met een hoog gehalte ‘handen uit de mouwen steken’. Ik krijg energie van leuke informele gesprekken en het vinden van handige nieuwe oplossingen. Wil je graag meer weten over wat de MBOWebshop.nl jouw school te bieden heeft? Neem dan contact met mij op via ymke.manders@mbowebshop.nl.