Maand van de Security

Met het oog op digitalisering van het onderwijs is security voor onderwijsinstellingen een belangrijk onderwerp. Daarom is april bij SLBdiensten Maand van de Security. We besteden op onze website, blog, nieuwsbrief en social media extra aandacht aan IT-beveiliging in het onderwijs. In dit blog vertel ik wat we allemaal gaan doen en geef ik 2 handige tips.

'Digitale veiligheid, en dus veilig en ongestoord gebruik kunnen maken van ICT-mogelijkheden, is een randvoorwaarde voor het goed functioneren van de samenleving en dus onze toekomst’, aldus Staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) afgelopen dinsdag tijdens de internationale One Conference 2016 van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Een recente schatting van Deloitte: Cybercriminaliteit kost Nederlandse organisaties tien miljard euro per jaar. De schade is het grootst in de publieke sector. Hoe hoog op de agenda staat security eigenlijk bij instellingen? Daarop hopen we zicht te krijgen, en daar hebben we jouw hulp bij nodig. 

Survey over security (inclusief prijzen!)

Als het goed is heb je de afgelopen dagen al mails van ons gehad. In de weken hiervoor hebben wij al veelvuldig aandacht gevraagd voor onze workshop Privacy Goed geregeld rondom de meldplicht datalekken. Wij hebben een korte vragenlijst samengesteld, waarmee wij ons een beeld willen vormen van het IT-beveiligingsbeleid van onderwijsinstellingen op dit moment. De resultaten van deze survey presenteren wij aan het einde van de maand in de vorm van een infographic! Als je meedoet, maakt je kans op één van de mooie prijzen, waaronder:

 • Een Security Scan Advanced van ESET t.w.v. € 2.500,=
 • Deelname aan de workshop 'Privacy goed geregeld' t.w.v. € 450,=
 • 5 x een volledig e-learningtraject van BeveiligMij.nl t.w.v. € 249,75.

Naar de survey

Securitydag

Vorig jaar organiseerden wij voor de eerste keer de Securitydag, met 80 aanmeldingen een groot succes. Dit jaar kun je deelnemen aan zes verschillende sessies in het auditorium van Aventus in Apeldoorn rondom de volgende thema's:

 • Awareness
 • Informatiebeveiligingsbeleid
 • Ransomware
 • DDoS
 • Encryptie
 • Cloudbeveiliging.

Een aantal onderwerpen stond vorig jaar ook al op de agenda. Dit jaar zoomen we wat verder in:

 • Sophos vertelde vorig jaar een uitgebreid verhaal rondom het thema datalekken, dit jaar wordt encryptie als mogelijke oplossingen toegelicht.
 • De problematiek van een DDoS-aanval en de aanpak van ROC A12 werd vorig jaar belicht, nu vertelt Gerrit Haakma van ROC Friese Poort hoe zij met behulp van aaZoo en de monitoringsoftware van Flowmon het probleem een halt toe riepen.
 • Eén van de ontwikkelingen in het security landschap waar we niet omheen kunnen, is de snelle groei van het aantal ransomware-infecties in Nederland. Ransomware is op dit moment een grote bedreiging voor scholen. Afgelopen maand introduceerde Kaspersky een oplossing met Anti-Cryptor. Vorige week hebben we een instelling nog kunnen helpen door hen met Kaspersky in contact te brengen. Op onze Securitydag licht Kaspersky u in.

Hopelijk mogen wij je binnenkort begroeten in Apeldoorn op onze Securitydag. Inschrijven kan nog steeds.

SLBberichten

Vandaag verschijnt bovendien ons magazine SLBberichten met daarin een uitgebreid verhaal over DDoS en een introductie van Flowmon Networks en hun tool waarmee inkomend en uitgaand verkeer in het netwerk kan worden gemonitord. Er is bovendien een module voor DDoS beschikbaar die ook als dienst afgenomen kan worden waardoor een instelling gekoppeld wordt aan de Wasstraat van aaZoo, een partner van Flowmon.

Twee handige securitytips

Ons Nationaal Cyber Security Centrum geeft een heldere uitleg van DDoS-aanvallen en tips om zowel technische als organisatorische maatregelen te treffen om uw organisatie te beschermen tegen DDoS: adviezen en maatregelen tegen DDoS-aanvallen. Om infecties via macro’s te voorkomen, heeft Microsoft nu een nieuwe functie aan Office 2016 toegevoegd waardoor systeembeheerders kunnen voorkomen dat andere medewerkers per ongeluk malafide macro’s toestaan om contact te leggen met internet en bestanden te downloaden. Systeembeheerders kunnen nu macro’s die afkomstig zijn van internet automatisch blokkeren. Lees ook het artikel op Microsoft TechNet.

Pieter Oosterhof

Pieter Oosterhof

Security, marathon, contracten, Amsterdam Oost, koffie, krant (papier), restaurant, new business, kleine letters, Italië.