Kenniskring ICT & Onderwijs

Tags

Geen tags gevonden!

Donderdag 28 september jl. opende het Montessori Nijmegen op haar locatie in Groesbeek de deuren voor de deelnemers van de Kenniskring ICT & Onderwijs. De netwerkbijeenkomst stond in het teken van kunstmatige intelligentie, professionalisering in het onderwijs en privacywet AVG 2018. Tijdens de inloop, terwijl we genieten van de koffie en thee wordt er door de deelnemers al druk bijgepraat over de uitdagingen en ontwikkelingen dat het nieuwe schooljaar met zich meebrengt. Ze delen kennis en ervaringen en hier en daar wordt een telefoonnummer uitgewisseld. Daarna nemen we met zijn allen plaats in het klaslokaal, wat de sfeer van een school en het leren ten goede komt.

Maurits van Bellen, Co-Founder van 241 Software Solutions trapt af en neemt ons mee in de wereld van kunstmatige intelligentie. Kunstmatige intelligentie is het concept waarbij machines 'denken als mensen.' Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan zelfsturende auto's of Siri.

Maar wat betekent kunstmatige intelligentie voor het onderwijs? Binnen het onderwijs komt steeds meer digitale informatie beschikbaar. De vraag is hoe je deze informatie kunt inzetten om bijvoorbeeld docenten te ondersteunen of leerling verzuim te voorspellen. Maurits sluit af met een demo van trips, waarbij een docent op een gebruiksvriendelijke manier eigenaar wordt van zijn/haar eigen docentschap. Sjef Martens (Montessori Nijmegen) verteld daarna aan zijn mede-deelnemers hoe trips bijdraagt aan de professionalisering binnen hun school en welke initiatieven zij nog meer hebben ontwikkeld ten behoeve van de professionalisering binnen hun onderwijs.

Na een korte pauze schakelen we over naar een totaal ander, maar zeer belangrijk, onderwerp: de aankomende privacywet AVG 2018. Anne Goris, beleidsadviseur van het VO-raad geeft ons in een korte en praktische presentatie een duidelijk beeld van wat er nieuw is met de komst van de AVG vanaf 25 mei 2018. Ze begeleidt een interessante en goede discussie over hoever de scholen hierin zijn en waar de scholen tegenaanlopen bij de implementatie van de AVG.

Ook de derde netwerkbijeenkomst in 2017 van de Kenniskring ICT & Onderwijs was weer een succesvolle en leerzame ochtend voor de deelnemers. Na de presentaties werd er volop gediscussieerd en ervaringen uitgewisseld. Bent u geïnteresseerd in de Kenniskring ICT & Onderwijs? Neem dan contact op met paulien lakeman: paulien.lakeman@slbdiensten.nl of lees er meer over op onze website.

Paulien Lakeman

Paulien Lakeman

Zo min mogelijk op kantoor, zoveel mogelijk bij scholen. Sparringpartner als het gaat om complexe vraagstukken en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van onderwijs & ICT. Als Relatiemanager bij SLBdiensten & Slim.nl ben ik dagelijks in gesprek met onze (ICT)contactpersonen. Ik volg technologische ontwikkelingen op de voet en de “nerd” in mij heeft een grote voorliefde voor alles wat met data te maken heeft.