Kenniskring ICT & Onderwijs – wie doet met ons mee?

Vanaf 1 januari starten we met de Kenniskring ICT & Onderwijs, ons nieuwe netwerk voor ICT-verantwoordelijken. In dit blog vertel ik u wat meer over de Kenniskring en de achterliggende redenen om deze op te zetten.

Waarom een Kenniskring? Jullie deden toch gewoon licenties?

Dat klopt. Wij zijn iedere dag aan het werk om voor de instellingen (via SLBdiensten) en de medewerkers en leerlingen (via Slim.nl) de best mogelijk afspraken te maken met softwareleveranciers en deze licenties vervolgens zo goedkoop en efficiënt mogelijk bij de gebruikers te krijgen. We hebben dagelijks contact met onze klanten en er worden ons natuurlijk ook met regelmaat vragen gesteld. Waar dat vroeger vooral vragen waren over specifieke licenties, bijbestellingen of aanverwante zaken, zien we dat de laatste paar jaar verschuiven. De vragen worden veel diverser. Ze gaan nu ook over hardware (BYOD etc.), de stap van on premise naar cloud, integratie van leren en ICT, big data, security en privacy.

 Over een aantal van deze onderwerpen hebben we al informatiesessies opgezet. Sessies die steeds drukker bezocht worden. Een aantal maanden geleden organiseerden wij een Beveiligingsdag met veel leveranciers en een kleine 100 scholen. In de evaluatie kregen we meermaals de vraag of we een dergelijke bijeenkomst ook voor het schoolmanagement konden organiseren. Na een recente sessie over Microsoft Azure kregen we de vraag of we een vervolg met specifieke voortgezet-onderwijs-scenario’s konden organiseren. Al deze ontwikkelingen en vragen hebben ons uiteraard aan het denken gezet. Hoe kunnen wij u verder ondersteunen bij deze vraagstukken? We zijn hierover met contactpersonen op vo-scholen in gesprek gegaan. Daaruit is het idee voor de Kenniskring ICT & Onderwijs geboren.

Waarmee gaan we een verschil maken?

We doen met iedere school die zich aanmeldt een uitgebreid intakegesprek bij u op school. Daarmee creëren we een duidelijk beeld van uw (ICT-)ambities en kunnen we zorgen dat we u in contact brengen met collega’s die een soortgelijke agenda of roadmap hebben. Hiermee helpen we u om uw netwerk uit te breiden en een steilere leercurve te ontwikkelen. Gedurende het jaar organiseren we een cyclus van bijeenkomsten over relevante onderwerpen. Eén van die onderwerpen is privacy, maar u kunt ook meer verwachten over bijzondere toepassingen van cloud computing in het onderwijs, wat je nu echt kunt met big data, etc. Daarnaast is er natuurlijk ruimte om de agenda te vullen met onderwerpen die vanuit de Kenniskring aangedragen worden. De onderwerpen zullen iedere keer vanuit de context van de school benaderd worden en ingevuld worden door experts. We wisselen fysieke bijeenkomsten af met webinars. Daarnaast zullen we een jaarlijkse bijeenkomst organiseren waarin we de agenda ( in overleg met de leden van de Kenniskring) afstemmen op schoolbestuurders, waarvoor dan logischerwijs uw bestuurder ook van harte welkom is. Buiten de sessies om zal de Kenniskring niet stilstaan. Met een online omgeving kan het netwerken en uitwisselen van kennis, (goede) voorbeelden en ervaring altijd doorgaan. 

Da’s best veel. Heeft SLBdiensten zoveel kennis paraat dan?

Wij hebben van veel zaken verstand, maar we pretenderen zeker niet overal deskundig te zijn. Gelukkig hebben we in de loop der jaren een groot netwerk opgebouwd en kunnen we veel expertise mobiliseren. U hoeft echter niet bang te zijn dat het een aaneenschakeling wordt van presentaties van leveranciers. Ook zullen wij altijd helder zijn over de herkomst van de expertise.

Allemaal voor niets?

Nee. We hebben ervoor gekozen om de leden van de Kenniskring om een bijdrage te vragen. Dat biedt ons de mogelijkheid om er voldoende tijd en energie in te steken, maar ook om specifieke expertise te mobiliseren en zo veel waarde voor de leden te creëren.

Wanneer gaan we van start?

We organiseren de Kenniskring in kalenderjaren; we starten 1 januari 2016. Uiteraard kunt u ook op een later moment instappen, maar wij denken dat er het meeste uit te halen valt als je de volle jaarcyclus meedraait met collega-scholen. Wij hebben hoge verwachtingen van de Kenniskring ICT & Onderwijs en we zullen daar de komende periode de nodige aandacht aan geven. Wij kijken uit naar uw reacties, vragen en – uiteraard – uw deelname! Meer weten? Bekijk alle info op onze website, of neem contact op met onze Servicedesk (tel.: 020 – 420 13 96)

Jeroen Borgsteede

Jeroen Borgsteede

ICT & onderwijs enthousiasteling, altijd nieuwsgierig blijven, SLBdiensten en SLIM aanvoerder, trotse vader van twee VO meiden, aanmoediger langs hockeyvelden, liefhebber van sporten in het algemeen en racefietsen in het bijzonder en weer-en -wind strandfanaat.