Beste creatievelingen strijden op het NK ACA

Anja Lakeman, Productmanager Leren & Certificeren, en Sandra Fiege, Productmanager Adobe, organiseerden op dinsdag 23 mei jl. het Nederlands Kampioenschap Adobe Certified Associate 2017 (NK ACA 2017). Het was de eerste editie van een jaarlijks terugkerend evenement. In dit blog blikken zij terug op de dag.

Anja: Al een aantal jaar zijn we zeer actief op het gebied van Microsoft-certificering. Een van de certificeringsprogramma’s die we aanbieden is Microsoft Office Specialist (MOS-certificering). We zien dat steeds meer scholen dit certificeringsprogramma aanbieden. Dit doen ze ten eerste om hun leerlingen meer vaardigheden te laten opdoen in de programma’s uit het Office-pakket, bijvoorbeeld Word en Excel, waardoor ze sneller werken. Daarnaast is de toevoeging van zo’n certificaat op het cv een mooie pré op de arbeidsmarkt. Ze tonen hiermee aan goed met het Office-pakket overweg te kunnen. Als Productmanager Leren & Certificeren ben ik nauw betrokken bij de organisatie van het jaarlijkse Nederlands Kampioenschap Office, dat we samen met Microsoft organiseren. Tijdens het NK Office strijden de beste studenten van scholen die Microsoft-certificering aanbieden tegen elkaar. Er staat heel wat op het spel, want degene die op het NK de hoogste score behaalt, wint een geheel verzorgde reis naar Amerika, waar hij of zij Nederland mag vertegenwoordigen op het WK Office, georganiseerd door certificeringspartner Certiport. Het NK Office is inmiddels uitgegroeid tot een drukbezocht evenement, omdat Microsoft-certificering zo succesvol is in het Nederlandse onderwijs. Wij kregen dan ook vaak de vraag of we ook certificering van andere softwareleveranciers en -producten konden aanbieden. Met Adobe-certificering, dat we sinds kort aanbieden, hebben we hierin een logische vervolgstap gezet. Ons doel? Adobe Certified Associate (ACA) in het Nederlandse onderwijs op de kaart zetten. Een van de manieren waarop we dit wilden bereiken is door het organiseren van het Nederlands Kampioenschap Adobe Certificering.

Maar eerst even in het kort: Wat is ACA?

ACA staat voor Adobe Certified Associate. Dit is een door de industrie erkend certificaat, dat de bekwaamheid aantoont in Adobe-gereedschappen voor digitale communicatie, zoals Photoshop, Illustrator en InDesign. Door studenten dit certificaat te laten behalen, zorgen scholen dat studenten een succesvolle start kunnen maken met hun carrière. Een certificaat op het cv zorgt ervoor dat studenten zich onderscheiden van anderen. Daarnaast verhogen ze hun zelfvertrouwen en breiden ze hun carrièrekansen uit. Meer informatie over ACA en welke certificeringen er zijn? https://www.slbdiensten.nl/slb/leren-certificeren/adobe-certified-associate

NK ACA én informatiesessie voor geïnteresseerde scholen

Het Grafisch Lyceum Rotterdam (GLR) biedt op dit moment nog als enige school in Nederland Adobe-certificering aan. Voor ons een ideale locatie om het eerste NK ACA te organiseren. Het eerste Nederlands Kampioenschap ACA vond plaats op dinsdag 23 mei en had voor ons twee doelen:

  1. Het NK ACA: de acht studenten van het Grafisch Lyceum Rotterdam die het beste resultaat hadden neergezet in hun examen voor het ACA-certificaat mochten deelnemen aan het NK ACA 2017
  2. Een informatiebijeenkomst, waarin we geïnteresseerde docenten van andere instellingen informeerden over Adobe-certificering, zodat zij geënthousiasmeerd zouden worden om dit ook te gaan aanbieden op hun eigen instelling. Hilde Maassen, docent Fotografie en Education Leader Adobe van het GLR gaf een presentatie over ACA-certificering en ik vertelde zelf wat over de manier waarop je Adobe-certificering kunt aanbieden op de school.

De opzet van het NK ACA

In de opzet hebben we voortgeborduurd op de formule van het NK Office, die we al zes jaar lang succesvol inzetten. De beste studenten gingen de strijd aan om ons land te vertegenwoordigen tijdens het WK ACA in Amerika. Onze certificeringspartner Certiport organiseert namelijk tegelijkertijd met het WK Office ook het WK ACA. Ook hier zou de student die het beste resultaat neerzet weer met Slim.nl op een geheel verzorgde reis naar Disneyland gaan, waar het NK ACA dit jaar gehouden wordt. Er is veel tijd voor vermaak in het park, maar het is ook serieus: de Nederlands kampioen strijd tegen de beste studenten uit 130 landen om de wereldtitel.

De opdracht

De deelnemers aan het NK ACA kregen een uitdagende opdracht: ‘ontwerp de promotieposter voor het NK Adobe Certified Associate 2018’. De studenten kregen twee uur de tijd om hun creatieve ideeën vorm te geven met behulp van de software van Adobe. Daarna moesten ze hun opdracht pitchen aan een driekoppige jury die de posters vervolgens zou beoordelen. De jury bestond uit Bart van de Wiele, Senior Solution Consultant bij Adobe, Albert Hogenweg, art director bij STOF Rotterdam, een netwerkburo voor grafisch ontwerp en communicatie én door collega Sandra Fiege, Productmanager Adobe. Sandra: De 8 studenten stonden gespannen te wachten om hun poster te laten zien. Kort gaven ze een toelichting op hun poster en vertelden ze waarom ze bepaalde keuzes hadden gemaakt. Wat een talent, echt knap dat ze allemaal binnen twee uur zulke mooie posters kunnen maken. Het was voor de jury echt een uitdaging om de winnaar te kiezen. We hebben bij onze keuze gelet op de volgende punten:

  • Zijn de logo’s goed geplaatst, op een logische plek?
  • Komt het onderwerp ‘Adobe NK ACA 2018’ goed naar voren?
  • Hoe is de verdeling tekst en logica, creativiteit, typografie en techniek?

WK ACA 2017

De poster van Boris Lammertse is als winnaar uit de bus gekomen. Hij werd geroemd om zijn ’zeer expressieve beeldtaal in kleurgebruik en vorm, en om de knappe technische uitvoering'. Wat ik er zelf bijzonder aan vond is dat je echt vrolijk werd van de poster, waardoor meteen zin kreeg in het NK ACA 2018! Superleuk dat Boris ons land zal vertegenwoordigen op het WK in Amerika. Ik wens hem heel veel succes.

NK ACA 2018

Anja: Ik kijk nu al uit naar het NK ACA 2018, dat ongetwijfeld een groot succes zal worden. Het is dan niet de bedoeling dat alleen de studenten van het GLR mee doen, maar een selectie van de beste studenten van  Nederland die een ACA-certificaat hebben behaald. Alle middelbare scholieren en mbo-studenten zijn hierbij uitgenodigd om dit jaar een ACA-certificaat te halen en daardoor volgend jaar mee te kunnen doen met het NK ACA 2018! Ook namens Sandra wil ik het Grafisch Lyceum Rotterdam nogmaals hartelijk bedanken voor alle hulp bij het organiseren.

Heeft u vragen over ACA-certificering?

Neem dan contact met ons op via anja.lakeman@slbdiensten.nl en sandra.fiege@slbdiensten.nl.

Anja Lakeman

Anja Lakeman

Na een succesvolle start bij SLBdiensten op de Servicedesk, stort ik me nu als Productmanager Leren en Certificeren op de ontwikkeling van kennis- en vaardigheden van docenten en studenten. Als ik niet onderweg ben naar een onderwijsinstelling of bezig ben met het organiseren van evenementen, stap ik in het vliegtuig op weg naar het avontuur in het buitenland. Mijn nieuwsgierigheid en ondernemende karakter leidt mij vaak naar het grote onbekende.